Karácsony előtt minden háznál párásak a konyhaablakok az ünnepi sütés-főzéstől. Nálunk is folyt a készülődést, csak kicsit másként. Natúrkozmetikumot készítettünk az ablakpucolástól kiszáradt és kalácsdagsztásban kifáradt kezű anyukáknak. Ezért is nem került fel ez az írás korábban a blogra, nehogy elrontsuk a meglepetést.
A krém elkészítéséhez a receptet ezen az oldalon találtam, innen is rendeltem meg az összetevőket. Szerencsére sikerült vele örömet szerezni!
Lássuk tehát a hozzávalókat, 100 ml krém elkészítéséhez:
20 ml édesmandula olaj
3,6 ml kokum vaj
1,9 g glyceryle stearate
25 ml desztillált víz
13 ml narancsvirág víz
1,3 g natrium stearoyl lactylat
1,6 ml folyékony selyemprotein
0,3 ml grépfrútmag kivonat
A krém elkészítéséhez a következő konyhai eszközökre lesz szükségünk:
1 konyhai mérleg, amellyel grammra pontosan kimérhetjük a hozzávalókat
Inox vagy hőstabil keverőtálak, vízfűrdő
Konyhai robotgép (a krumplipüré kavaró mixer)
Legalább 70 fokig mérő hőmérő
Tárolóedény a kész terméknek
- Helyezzük vízfürdőbe külön edényben a piros (olajos) és a narancssárga(vizes) fázis összetevőit, és hevítsük őket 70-72°C hőmérsékletre.
- Amikor mindkét fázis teljesen homogénné vált, a vizes fázist adjuk az olajos fázishoz, közben folyamatosan keverjük a konyhai robotgéppel. Ponotosan úgy, mint a majonéz készítésénél. Addig folytatjuk a keverést, amíg egy homogén, fehér folyadékot kapunk, ekkor hozzáadjuk a folyékony selyemproteint és a grépfrútmag kivonatot, és tovább keverjük.
- A keverést mindaddig folytatjuk, amíg a folyadék kihűl és krémes állagúvá válik. Ezt felgyorsíthatjuk, ha a keverőtálat jéggel vagy hideg vízzel telt edénybe állítjuk.
- A kész krémet tárolóedénybe töltjük, végleges állagát kb 12 óra után éri el.
- Az így készült krémet egy hónapon belül használjuk el, különben elszaporodhatnak benne a baktériumok, gombák.
Néhány szót az összetevőkről:
- az édesmandula olaj (Prunus dulcis) bőrtápláló, serkenti a bőr sejtmegújuló képességét, A, B és E vitaminban gazdag.
- A kokum vaj (Garcinia Insdica) telítetlen zsírsavakban gazdag növényi zsiradék, segít helyreállítani a bőr védő lipidrétegét
- A narancsvirág víz (Citrus bigaradia) a narancsvirág illóolajának lepárlásához használt víz, amely kis mennyiségben tartalmazza az illóolajat, és más illatanyagokat. Bőrnyugtató hatású.
- A glyceryl stearat és a natrium stearoyl lactylat emulgeáló szerek, vagyis a vizes és olajos fázis elegyedését teszik lehetővé. Az előző példához visszatérve, azt a szerepet játsszák, mint a majonézkészítésnél a tojássárgában lévő lecitin, amely lehetővé teszi az olaj és a tojássárgában levő víz elegyedését.
- A grépfrútmag kivonat (Citrus paradisi) baktérium- és gombaellenes anyagokat tartalmaz, ezért tartósítószerként szolgál.
Én ráadásként néhány csepp mézeskalács aromát is tettem bele, csak a karácsony kedvéért.☺
Ha kedvet kaptatok, a fent említett honlapon számos receptet olvashattok. Kellemes időtöltést kívánok!
Igen, a krém nagyon jó lett, hűségesen használjuk. És persze kellő időben kellő módon meg is lepődtünk:
VálaszTörlésHello Gazduram és Gazdasszony :-O)
VálaszTörlésÖrülök, hogy meglátogattátok a blogomat, Szép dolog, ha az ember bió gazdálkodásban gondolkodik, meg szereti az állatokat, imádja a növényeket, stb.
Gratulálok a blogotokhoz, és remélem, hogy ezentúl gyakrabban fogom látogatni.
Gayról meg annyit, hogy amikor most már kissé ritkábban, de amikor megyek haza falura Martonosba akkor Gagyon keresztül utazok. Imádom azt a vidéket.
Üdvözlettel, Vass Lehel
Nekünk is tetszett a blogod!
VálaszTörlésMartonost legalább annyira jól ismerjük, mint Gagyot. A földeket (a Lázt, Tányéralmát, Bökhögymögét, Agyagast stb) meg az embereket is Szász-Cserey tiszteletes asszonyt, a férjét Botit, Kibédi Emilt, akinek a lánya épp a szüleimnél lakik. A Szentpáli családot, ahol a lányok oktatási ösztöndíjáért jártunk közbe és temészetesen a Vass család(ok) számos tagját.
Mi már csak minden szökőévben megyünk Martonosba, de a szüleim kb havonta. Ha július 1 után látod a piros Massey-t, akkor tudhatod, hogy az Apróbirtok munkálkodik.