2011. január 23., vasárnap

Apróbirtok 2011

Miután 2010-et a jól végzett munka nyugalmával és némi nyereséggel sikerült lezárni, igyekeztünk véglegesíteni a 2011-re szóló terveket.

Kétségtelenül, az ökogazdálkodásra való átállás megkezdését tartjuk az év legnagyobb kihívásának. 2011 legelején készülünk szerződést kötni az átállást ellenőrző Ecoinspect kft.-vel. A biosítás kapja, és sajnos ígényli is, ügyvitelben és költségvetésben az  oroszlánrészt. Az egész eddigi működésünk újraszervezésének fő haszonélvezői valószínüleg a birkáink lesznek, amelyek már az idén tavasszal kiszabadulnak abból a késő középkori legeltetési rendszerből, amelynek pásztorromantikáját már túrázóként is nehéz volt értékelni (bakancslopások, kutyatámadások stb). A sokszor bírált közösségi legeltetéssel akkor szakítottunk véglegesen, amikor az őszi számadásnál kiderült, hogy állományunk 10%-a került ebek harmincadjára i.e. szőrén – gyapján eltűnt. Döntésünk értelmében a hagyományőrzésnek eme meglehetősen drága formáját meghagyjuk az ezirányban nálunk elkötelezettebb gazdáknak. A juhászat fejlesztése, a tenyésztés hatékonyabb szervezése mellett ,a trágyafelhasználástól remélünk még szép eredményeket szilvatermés formájában. 

Az Apróbirtok idősebb generációjánák tulajdonjogaik mindennapi gyakorlása és élvezete székelyudvarhelyi gyümölcsösükben minden bizonnyal kecsegtetőbb jövőkép a juhászat fejlesztésénél. A birkákról még röviden annyit, hogy a téli istállózást legkevesebb 100 darabbal szeretnénk megkezdeni. A nyári legeltetés tapasztalataira alapozva és a székelyderzsi istállózási lehetőségek függvényében megvizsgáljuk a székelyudvarhelyi télitartás gazdaságosságát.

Fő szolgáltatási területünk, a legelőtakarítás, fejlesztésénél külön figyelmet szentelünk a megbízható és időtálló partnerségek kialakításának, elsősorban a történelmi egyházakkal és kisebb közbirtokosságokkal, amelyeknek adminisztratív kapacitása nem teszi lehetővé területeik gondozását, pénzügyi helyzetük pedig a gépesítést tolja a belátható horizonton túlra.

Helyszínekre bontva a következőket tervezzük.

Székelyderzs

Továbbra is Apróbirtokunk gerincét fogja adni, bár látványos fejlesztéseket nem tervezünk. Mezőgazdasági szolgáltatásaink volumenét viszont legalább 20%-al szeretnénk növelni. A legfontosabb továbbra is a legelőtakarítás lesz, mindenki reményei szerint a tavalyi áron. A megnövekedett állatlétszám pedig okvetlenül megköveteli a fokozottabb takarmánytermelést. Amennyiben sikerül jövedelmező üzleti modellt kitalálni, takarmányértékesítéssel is megpróbálkozunk.

Ingatlan téren továbbra is igyekszünk hízókúrán tartani az Apróbirtokot. A mezőgazdasági területek mellett az erdő, ház valamint istállóvásárlás is felkerült a tervek közé. Majd nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, és döntünk a legjobb ajánlatok mellett.

A községben újdonság még, hogy 2011-ben Székelymuzsnában, mint gazdák és szolgáltatók is fogunk tevékenykedni, de a tulajdonszerzés nem áll szándékunkban.

Székelyudvarhely

A fent leírtakon kívül nem sok részletet tudunk most közölni. Ha a tervezett fejlesztéseken túljutunk, akkor természetesen lesz képes beszámoló. Juhászatunk őrzésére a már meglévő labrador-német juhászkutya keverék mellé szerzünk majd 1 komondort és terelő ebnek 1 temperamentumos pumit.

Gagy

Búcsú kép
A számunkra mindig kedves, de pénzügyeinkben kis jeletősséggel bíró falucskából év végére megpróbálunk kivonulni. Csekély földjeinket és házunkat már most próbáljuk méltányos áron eladni, hogy a székelyderzsi bővítését fedezni tudjuk.
Firtosmartonos

A bérmunkán i.e. legelőtakarításon lesz a hangsúly, bár a területek rettenetes elhanyagoltsága miatt erősen kérdéses, hogy fogunk-e újabb partnereket keresni. A meglévő megrendelőinket természetesen próbáljuk a legjobb módon szolgálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése