Komondorok

 Komondor kiskutyák


3 meseszép kiskutyával ajándékoztak meg komondoraink. A szülők Mátyás Király Udvari Bögre és Mátyás Király Udvari Arad aránylag új szerzetek a birtokunkon. Mindketten kiváló tanya és területőrök, gondos tenyésztői munka áll mögöttük. Több testvérük és alomtestvérük öregbítette már a fajta és a tenyésztő, Berczeli Antal, hírnevét úgy kiállításokon, mint eredeti feladatkörükben; juhászatok, gulyák és nagy kiterjedésű birtokok megvesztegethetetlen őreként. Míg Bögre gondosan szoptat, Arad és Bundás egyre türelmetlenebbül várja tanyákon a juhok érkezését. Addig -gondolom- naphosszat hevernek és napsütésről, zöld fűről és vidám báránykákról álmodnak.

Barka, Bogáncs és Bátor, akit a pofiját uraló méltóságteljes és önelégültségre utaló vonások miatt csak Báthory uramnak hívunk, május közepén/végén költözne új gazdájához. Igény szerint, törzskönyvvel vagy az nélkül, reális áron, kizárólag jó helyre.
Jóravaló juhásztársaknak 25% kedvezménnyel.
Báthory uram ébredése

....és alvása
A boldog anya és a boldog gazda
Ha még nem említettük volna, felfogásunk szerint a komondor, a kutyák királya és nem a (kis)királyok kutyája. Ezért olyan esetleges gazdik jelentkezését várjuk, akik egy önállóan és tisztességgel dolgozó ebre vágynak nem egy ül-fekszik-kúszik-mászik keljfeljancsira.

Komondorok


2011 Augusztus 11-én 2 komondor szuka Bundás és Bekecs, született Pászka és Pipacs, érkezett birtokunkra a Mátyás Király Udvari, aranykoszorús mestertenyészetből. Elsődleges célunk a juhaink és egyéb javaink biztonságának szavatolása volt, mivel Romániában a vagyonbiztonsági helyzet nem teszi lehetővé a hatékony állattenyésztési módszerek alkalmazását (Magyarul, lopás témában a szarkák hozzánk járnak továbbképzőre). Így nem elég a villanypásztor, fizetni kell 1 embert, de az sem elég, ezért kell a KOMNDOR!

Másodlagos, de szintén fontos szempont volt, hogy a komondorokat, eredeti környezetük és eredeti feladatkörükhöz -őrzővédő  munkára, állatok mellé- visszasegítsük. Meggyőződésünk, hogy a fajtajelleghez ugyanúgy hozzátartozik a megvesztegethetetlen őrzővédő karakter, mint a zsinóros/nemezes szőr i.e nem(csak) a bunda teszi a komondort.

Időközben sajnos az egyik jószág (Pipacs) elpusztult, de pótlásáról a döntést meghoztuk. Középtávon 2 szukával és 1 kannal szeretnénk fokozni a vagyonbiztonságot és megkezdeni a tenyésztést, bár ehhez egyelőre hiányzik a kellően elkötelezett ember.

Ebek képekben:
ÉrkezéskorBundás pár hete:

 
UI: Továbbra sem tanultam meg fényképezni és a régi gépem zöldtúlzása mit sem enyhült az elmúlt években.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése