2014. március 21., péntek

Miért a dorper húsjuhfajta mellett döntöttünk?

ROLO - a dorpertenyésztés egyik világsztárja. Tulajdonos: Hoeksplaas DS
A suffolk és ile de france fajtákkal való próbálkozások, a tartásban tapasztalt nehézségek, a bárány és tenyészállat értékesítésére vonatkozó adatok, a valamint a romániai tartási viszonyok alapos vizsgálata után jutottunk arra a következtetésre, hogy a dorper az a húsjuh fajta, amely a Romániában elterjedt tartási rendszerekben potenciálisan a legkevesebb munkával a legtöbb hasznot hozhatja.
Döntésünk indoklását röviden így foglalhatnánk össze: ellentétben a többi húshasznú fajtával, a dorper extenzív, nagy nyájakban való tartás mellett, sokszor kisült legelőkön legelve, sok gyaloglás mellett is meghökkentő súlygyarapodást produkál. Mindez szüntelen piaci igény teremt a minőségi dorper tenyészállatok és a dorperrel keresztezett (F1) állomány iránt.

De mindezt miért és hogyan?

A válasz a fajta eredetében keresendő. A dorper a Dél-afrikai Köztársaságban tenyésztették ki a dorset horn és a feketefejű perzsa fajták felhasználásával, épp a fent leírt tenyészcélokat tartva szem előtt, valamint azért, hogy a száraz évszakban csonttá száradó legelőket hasznosíthassák. Fontos szempont volt még a szaporaság, illetve az aszezonális ivarzás. Az utóbbi évek száraz nyaraival a hátunk mögött a dorper fajtaleírása olyan volt, mintha mi magunk fogalmaztuk volna meg elvárásainkat.
Csupán levegőtől azonban a dorper sem hízik, kellett valami trükk, amivel több húst tud termelni a silány legelőkön. Erre a problémára rögtön két megoldást is hoztak a korai tenyésztők. Az egyik a dorper fűnyírószerű legelési szokása: ami előtte van, azt lelegeli, nem válogat, nem szálal, nem bóklászik és nem hagy kórót.
A másik, hogy a dorper a szőrös/vedlőgyapjas juhok csoportjába tartozik, meleg klímán inkább szőrt növeszt, mint gyapjút és vedlik, mint a kecske. Tisztafajban tartva nyírást nem igényel!

De, hogy lesz ebből hús?

A Primipilatus kft dorperei (Jákob és Júda) - Székelyudvarhely (2013)
A képlet egyszerű, a 92%-ban fehérjéből álló gyapjú előállítása kétszer annyi energiát igényel, mint a jóval nagyobb víztartalmú húsé. Tehát, ugyanabból a mennyiségű tápanyagból, amiből a többi fajta 2-3 kg gyapjút állít elő, amivel a mi viszonyaink közt csak kár és kínlódás van, a dorper 5-6 kg húst állít elő és megszabadít a nyírás nyűgétől.
Bár a dorper határozottan húshasznú fajta, nagy szaporasága és az ultraextenzív tartási viszonyok között a bárányok gyors megerősödésének szükségessége miatt, tenyésztésekor a jó tejelő képességre és a nagyon erős anyai ösztönök rögzítésre különösen odafigyeltek.


És miért nem a suffolk?

Primipilatus Júda  - profilból gyapjú nélkül - Székelyudvarhely (2013)
Így utólag szinte csak mosolygunk, hogy sokáig a suffolk fajta fele próbáltunk elmozdulni. Félreértés ne essék, a suffolk-ot továbbra is nagyszerű fajtának tartjuk. Anyaállataink többségében is 25% suffolk vér van. Megfelelő helyről vett tenyészállatokkal kiváló eredményeket lehet elérni a suffolk-kal, de a mi viszonyaink között mindez (különösen a tisztafajban való tartás) túl sok erőfeszítést igényelt volna.
Röviden összefoglalva: a suffolk-ot intenzív, gabona alapú hizlalásra és álomdúsra vetett, széltől védett (körbefalazott) legelőkön való kiscsoportos tartásra tenyésztették ki az esős Anglia síkságain. Hacsak lehet, a romániai juhtartás ennek szöges ellentéte, extenzív, ősgyepen való hízlalásra alapul, nagy nyájakban legeltetve, a bárányhizlalás kritikus hónapjaiban egyre szárazabb legelőkkel. Meghatározó juhászataink meg jellemzően domb és hegyvidéken vannak. Ezzel szemben a dorper extenzív, nagy nyájakban való tartás mellett, sokszor kisült legelőkön legelve, sok gyaloglás mellett is meghökkentő súlygyarapodást produkál. A fent leírt megfigyeléseinket a tenyészállataink iránti egyre növekvő érdeklődés naponta igazolja. Bár 10 éve még szinte teljesen ismeretlen volt, ma a dorper a legdinamikusabban növekvő egyedszámú húsjuh fajta Romániában, de talán egész Európában is. Bizonyára jó okuk van a juhászoknak, hogy a szakmában szinte példátlanul ennyire gyors szemléletváltásra szánták rá magukat.

Papíron és szóban egyébként a legtöbb fajtának könnyű jónak tűnni. Mi mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön el, nézze meg bárányainkat, a tartási körülményeket és a mérlegelési eredményeket. A döntést úgyis Önöknek kell meghozni, de mi úgy érezzük, hogy a látogatást követően sokkal könnyebb lesz. Lépjen velünk kapcsolatba a primipilatus@gmail.com e-mail címen vagy a 0745512910-es telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése