2011. április 5., kedd

Gazdák, gumit! (amíg nem drága)

Több szakmai szervezet és vezető gumiabroncsgyártó / kereskedő figyelmeztette a gazdákat, hogy készüljenek a magas nyersanyagárak és a rohamosan növekvő igény miatt hamarosan megugró árakra. Az azonnali vásárlás vagy korai rendelés mindenképp ésszerűbb módja lehet a költségcsökkentésnek, mint a kezdetektől esélytelennek tartott "fizessünk aprópénzzel a kutaknál" üzemanyagbojkott. 

A váratlan helyzethez 2 tényező szerencsétlen egybeesése vezetett. 

1) A rossz termés miatt a nyersgumi ára 1 év alatt (2010 és 2011 januárja között) 94%-kal emelkedett. A kilátásokat tovább rontja, hogy a fenti drágulás közel 42%-a 2010 novembere és 2011 januárja között történt! A gazdák kitettségét fokozza, hogy pl. a traktorok abroncsai sokkal nagyobb arányban tartalmaznak nyersgumit, mint a személyautókon használtak, így súlyozottan jelenik meg a végtermék árában a nyersanyag drágulása (hogy a méretből adódó különbséget ne is említsem).

2) A mezőgazdasági gépgyártás globális megugrása, de főként a Kínai gyártók rohamosan növekvő igénye majdhogynem lefedi az ottani abroncsgyártó kapacitást. A kínai termékek iránti kínai keresletet pedig tovább élénkítik a büntetővámok, amelyekkel az import termékeket sújtják.

A Firestone és a Michelin már jelezte, hogy majdnem teljes kapacitással dolgoznak. A Michelin ugyan fokozta a termelést, de könnyedén eltelik néhány hét, amire ez a Székelyföldön is érezteti hatását. Nyugat-Európában, bizonyos gumikra, a 6 hetes várakozási idő sem ritka.

Tekintettel a beruházás mértékére, amely évekre meghatározhatja 1 kisebb gazdaság anyagi helyzetét, arra buzdítunk mindenkit, aki 2011-ben abroncscserét fontolgat, hogy körültekintően, de főként gyorsan cselekedjen. Különben újra szidhatja a kormányt, hogy nem tesz semmit és a multikat, hogy kiszipolyozzák a gazdákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése