2011. március 16., szerda

HeliCowboyok


"Cowboy az, akinek lova, coltja és kalapja van” tartja az észak-amerikai mondás, de az idők változnak, és az ausztrálok hajlamosak másként látni a világot. A következő film részlet bemutatja, hogyan mozgassunk sportosan 2000 marhát 50 km-en keresztül. Kapásból mondanék 10 európai országot, ahol a hadsereg elit alakulatai is alkalmatlanok hasonlóan összetett manőver végrehajtására.


Ami a mezőgazdasági vonatkozásait illeti, lévén szó gazdákról és marhákról, csak önmagunkat tudjuk ismételni: Jelenlegi birtokszerkezettel és krónikus támogatásfüggőséggel akkor sem érjük utol őket, ha visszafordulnak. Azt nem állítanám, hogy állatbarát, de talán fenntarthatóbb, mint a brazil szóján alapuló európai marhatartás.

A filemcske a BBC Human Planet sorozatából van, érdemes követni! Ha valakinek kételyei lennének, íme 1 másik részlet az ARCTIC epizódból.

3 megjegyzés:

  1. en nemtudom, de azok a szegeny allatok az embert is nehezen szoktak meg s most ufoktol menekuljenek? s vajon ez a stressz hogyan hat az egeszseges fejlodesukre? csak az ember kepes ra, hogy mas elolenyeknek ne vegye figyelembe az erzesvilagat. az egy dolog, hogy tenyesztem, tartom, hogy aztan megoljem s hasznom legyen belole, de oket eleg ebbe utolso percen beavatni.... tiszta terror ez az agyonfejlett helikopteres technika

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hozzászóló!

    Én sem tudom, de ezek az állatok nemhogy megszokták az embert, de életük függ tőle, mint ahogy a mi életünk is az ő egészséges, gyors és problémamentesen olcsó fejlődésüktől. Nem akarok moralizálni, de van a Föld nevű bolygón közel 1 milliárd ember, aki korgó gyomorral fekszik és kopogó szemmel ébred. Az Ő egészséges fejlődésükre gyaníthatóan nagyobb hatással vannak a világpiaci élelmiszer árak, mint a marhákéra a terelés módja (évente 1-szer).

    A bejegyzésben magam is kiemeltem, hogy állatvédelmileg aggályos a módszer. Csak a Föld lakósságának zöménél nem az a kérdés, hogy állat/környezetbarát élelmiszerrel lakjon-e jól, hanem az, hogy jól tud-e lakni!

    Fiatal gazdálkodóként visszatérő gondom, hogy a helyi piacon, a helyi vásárlóknak értékesítsem a bárányaimat, hogy ne a fél kontinenst végigutazva végezzék valamelyik rituális vágást végző arab vágóhídon. Ezért őszintén tudnék örülni néhány visszatérő vásárlónak, akinek az állatvédelem fogyasztóként is fontos.

    Üdvözlettel:
    Gazduram

    VálaszTörlés
  3. itt a termelesi modokrol es a kivegzesi modokrol jut eszembe, ma lattam egy, illetve ket videot "a hus amit megeszel" cimmel. muszaly itt kozze tegyem. igy nem ketseges, hogy a Gazduramek altal termelt biobaranyhus piaca is fellendul. amugy nem ez most itt a szandekom.. csak mint az elozo hozzaszolasomban irtam, mire kepes az ember a korgo gyomraert.. es egyebekert is, de nem akarok politizalni.

    http://www.youtube.com/watch?v=DBVUcNsD5Hk&feature=player_embedded

    http://www.youtube.com/watch?v=hCkyoueMG64&feature=player_embedded

    vagy miert is ne, kozzeteszem az eredeli oldalt is, ahonnan szarmaznak ezek a linkek, mert ott se mondanak hulyeseget.

    http://aranykor.freeblog.hu/

    VálaszTörlés