2010. szeptember 1., szerda

A kis piros vonat

A Székelyudvarhelyet Csíkszeredával össze-nem-kötő vasútvonal székelybácsis viccekben is fellelhető történetének fényében szeretnénk elétek tárni az alábbi képsort.
A Bernina Express a Berni Alpokban kanyarog 122 km hosszan, áthaladva 55 alagúton és 196 hídon, összekötve a svájci Chur és Davos településeket az olaszországi Tiranoval. A vasútvonal idén ünnepli századik szülinapját, szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján, és méltán hívják a svájci vasútépítés mesterművének.
Az alábbi képek a St. Moritz-Tirano szakaszon készültek idén (2010) júliusban.


A vonat érkezése
Lendületben a kis vörös
Az Ospizio Bernina állomás
Piz

Húsmarhák, de volt a svájci barna is
A Morteratsch gleccser
A vonat Tiranoban 429 m tengerszint feletti magasságból indul, majd egy 360 fokos körviadukton felkanyarodva felkapaszkodik egészen 2253 m magasra, majd leereszkedik az 1775 m magasan fekvő St. Moritzba. A hatalmas panoráma ablakokkal felszerelt vagonokból megcsodálhatjuk a 3905 m magas Palü és a 4048 m magas Bernina csúcsokat, illetve a Morteratsch gleccsert. Jobbról-balról gleccsertavak, legelésző alpesi tehenek -nem, nem lilák- és gombászó kosárral koszáló nyugdíjasok, fiatalok, gyerekek. Meglepően sok az idős ember, a legpöpecebb túrafelszerelésben persze, és a Subaru sem ritka errefelé. 
Azt gondolom, nem kell részletezni, hogy a vonatok a svájci óra pontosságával járnak, télen-nyáron.
Bár a jegyek ára elég borsos, aki erre jár, ne hagyja ki ezt az élményt!
Ha többre vagytok kíváncsiak: www.berninaexpress.ch
Itt a vége...
 

2 megjegyzés:

  1. S nezem he, h milyen helyeken jártatok, s tetszik. S tetszik a fotógép produktuma is, remélem ti is meg vagytok elégedve, baár nem tud olyan szép zőűd képeket gyártani, mint az előző :). Nekem mondjuk hiányozna a székelygőzös ablakain megcsillanó zsíros kéz és pofa lenyomata.

    VálaszTörlés
  2. Óh, köszönjük a méltatást. Mozgó vonatból valóban nem volt egyszerű használható képeket készíteni, de az érdem a NIKONé. Igaz türelem is kellett hozzá, kb 200 képet lőttem, igen sokat a mosdóból, mert ott nyitha volt 1 apró ablak...:-)
    A székelyben a legjobb az a lámpában futkosó egér. Szerintem még megvan neked is a kisfilm.

    VálaszTörlés