2010. augusztus 21., szombat

Az Apróbirtok gépparkja

2010. március 1 és június 25 között területeink méretéhez, és különösen jövedelmeihez képest nagyszabású gépesítésbe kezdtünk. Szükségtelen kifejteni az okokat; hatékony géppark nélkül nincs jövedelmező mezőgazdaság.

A ránk jellemző alapossággal (amit sokszor mi magunk is tétovaságnak éreztünk) választottuk ki, és Keszeg Gyula autodidakta mezőgépész barátunk segítségével megvettük a következőket: 1 traktort, 1 körkaszát, 1 rendsodrót és rázót. Ezekre közösen, párizsi szállásunkról Észak-Franciaországot körbe utazva (1200 km) akadtunk rá egy Sainte Catherine les Arras-i Massey Ferguson kereskedésben.

Majd júniusban több hónapos tépelődés után, Gyulával már csak telefonon egyeztetve, magam választottam ki a rézsűzúzónkat (legelőtakarítónak). A traktor után értékben, terhelhetőségben ennek kellett a legjobbnak lenni, mivel rengeteg elhanyagolt területet szándékozunk általa művelés alá vonni.

Most mindez képekben:
Red leadership

Massey Ferguson 3125 (4x4, 125 lóerő, 6 hengeres turbódízel Perkins motorral. 1992-ben gyártották a franciaországi Beauvais-ben).

Felújításra várva

Pöttinger körkasza (Sokat látott darab, jelentős felújításra szorult. A traktorhoz kaptuk ráadásba, de remekül működik. Többet nem tudunk róla. Talán érdemes megjegyezni, hogy romjaiból felújítva is érezni rajta az eredeti minőséget.)

JF CRS 400-as rendsodró és rázó (Erről is keveset tudunk. Talán ez volt a legszerencsétlenebb választásunk. Az otthoniak utálnak minden rendsodrót, ami nem napsugaras, nem is értenek igazán hozzá, meg a gép is elég leharcolt állapotban volt. Üzembe helyezés előtt többször gondoltunk a leselejtezésére. Most működik, de nem akarom elkiabálni. Napsugaras rendsodrót meg soha nem fogok venni.)
Munka közben

Kuhn VKM 280 (A legmodernebb gépünk 2008-as gyártmány, a Massey nyúzza valami roppant otromba terepen, de eddig elnyűhetetlennek bizonyult. Akár ezzel, akár a traktorral vagy a kaszával dolgozunk, 1 pár órára elfelejtjük, hogy a tiszavirág életű termékek fogyasztói társadalmában élünk. Kiváló minőség méltányos áron!) További info.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése