2014. március 23., vasárnap

Miért a Primipilatus kft-től vegyen dorpert vagy dorper F1-et?

Primipilatus Jákob és Júda

1.    Mert a piacon elérhető és pénzért megvehető legjobb tenyészállatokat hozzuk be szerte Európából. Tenyészkosaink vagy Dél-afrikai Köztársaságból importált embriókból származó jószágok közvetlen leszármazottai, vagy rangos nemzetközi kiállításokon díjazott állatok, esetleg azok elsőrangú rokonai. A Primipilatus kft még soha nem vett 1000 eurónál olcsóbb felnőtt tenyészkost. Ez a minőség melletti elkötelezettség Romániában páratlan. Sokan árulnak dorpereket, de nagyon sok állatnak kétes az eredete, nyugaton vágóállat kategóriába sorolt jószágokat hoznak be Romániába, tenyészállat címen és tenyészállat áron. Ne engedje, hogy csupán a dorper fajta/márkanév elvakítsa! Fajtán belül is óriásiak a különbségek, mint ahogy az A3-as és az A8-as Audi is „Audi eladó” címszóval kerül be az apróhirdetésbe vagy az 1974-ben és a 2014-ben gyártott Volkswagen Golfból is csak a „VW Golf eladó” felhívást látjuk meg először. A különbséget szükségtelen magyarázni.

2.    Mert mi nem juhokat árulunk, hanem visszatérő ügyfeleket keresünk. A Primipilatus kft vagyonát és legszebb sikereit a mezőgazdasági szolgáltatások területén szerezte. Itt tanultuk meg, hogy az ügyfelek hűsége és elégedettsége elengedhetetlen a sikerhez. Éppen ezért a mi célunk nem az, hogy egy bárányt a lehető legdrágábban eladjunk, hanem az, hogy minden ügyfelünk sikerként élje meg a velünk való együttműködést és senki ne bánja meg, hogy a Primipilatustól vásárolt dorpereket vagy dorper F1-et. Tapasztalatból tudjuk, hogy egy elégedett vevő jó, ha egy-két másik vevőt hoz a cégnek, de egy csalódott vásárló 100 potenciális vevőt is elriaszt. Különösen igaz ez a Facebook és blogok korában.

3.    Mert nálunk a pénze egyszerűen többet ér! Hiszen a mi tenyészállataink értékének csupán 15%-ért most megkaphatja genetikai értékük 50%-át, ha dorper F1 bárányainkból vásárol.


4.    Mert ránk hosszútávon számíthat! Mivel az Ön nálunk elköltött pénzéből mi nem luxusautót veszünk vagy villákat és nyaralót építünk, hanem felkutatjuk Európa legjobb eladó dorpereit, megvesszük, és Romániában tenyésztésbe fogjuk őket, ezzel biztosítva azt, hogy állományunk minősége mindig utcahosszal a konkurencia előtt legyen, és Ön a kétely mindenféle nyűge nélkül mondhassa, a Primipilatustól vett dorper a legjobb elérhető minőséget nyújtja. Ha Ön is sikerre vezetőnek találja ezt a minőségre, elégedett ügyfelekre és egymás sikereiből kölcsönösen építkező üzleti modellt, akkor írjon bizalommal a primipilatus@gmail.com e-mail címre vagy keressen a 0745512910-es telefonszámon. Örömmel válaszolunk kérdéseire.

2014. március 21., péntek

Miért a dorper húsjuhfajta mellett döntöttünk?

ROLO - a dorpertenyésztés egyik világsztárja. Tulajdonos: Hoeksplaas DS
A suffolk és ile de france fajtákkal való próbálkozások, a tartásban tapasztalt nehézségek, a bárány és tenyészállat értékesítésére vonatkozó adatok, a valamint a romániai tartási viszonyok alapos vizsgálata után jutottunk arra a következtetésre, hogy a dorper az a húsjuh fajta, amely a Romániában elterjedt tartási rendszerekben potenciálisan a legkevesebb munkával a legtöbb hasznot hozhatja.
Döntésünk indoklását röviden így foglalhatnánk össze: ellentétben a többi húshasznú fajtával, a dorper extenzív, nagy nyájakban való tartás mellett, sokszor kisült legelőkön legelve, sok gyaloglás mellett is meghökkentő súlygyarapodást produkál. Mindez szüntelen piaci igény teremt a minőségi dorper tenyészállatok és a dorperrel keresztezett (F1) állomány iránt.

De mindezt miért és hogyan?

A válasz a fajta eredetében keresendő. A dorper a Dél-afrikai Köztársaságban tenyésztették ki a dorset horn és a feketefejű perzsa fajták felhasználásával, épp a fent leírt tenyészcélokat tartva szem előtt, valamint azért, hogy a száraz évszakban csonttá száradó legelőket hasznosíthassák. Fontos szempont volt még a szaporaság, illetve az aszezonális ivarzás. Az utóbbi évek száraz nyaraival a hátunk mögött a dorper fajtaleírása olyan volt, mintha mi magunk fogalmaztuk volna meg elvárásainkat.
Csupán levegőtől azonban a dorper sem hízik, kellett valami trükk, amivel több húst tud termelni a silány legelőkön. Erre a problémára rögtön két megoldást is hoztak a korai tenyésztők. Az egyik a dorper fűnyírószerű legelési szokása: ami előtte van, azt lelegeli, nem válogat, nem szálal, nem bóklászik és nem hagy kórót.
A másik, hogy a dorper a szőrös/vedlőgyapjas juhok csoportjába tartozik, meleg klímán inkább szőrt növeszt, mint gyapjút és vedlik, mint a kecske. Tisztafajban tartva nyírást nem igényel!

De, hogy lesz ebből hús?

A Primipilatus kft dorperei (Jákob és Júda) - Székelyudvarhely (2013)
A képlet egyszerű, a 92%-ban fehérjéből álló gyapjú előállítása kétszer annyi energiát igényel, mint a jóval nagyobb víztartalmú húsé. Tehát, ugyanabból a mennyiségű tápanyagból, amiből a többi fajta 2-3 kg gyapjút állít elő, amivel a mi viszonyaink közt csak kár és kínlódás van, a dorper 5-6 kg húst állít elő és megszabadít a nyírás nyűgétől.
Bár a dorper határozottan húshasznú fajta, nagy szaporasága és az ultraextenzív tartási viszonyok között a bárányok gyors megerősödésének szükségessége miatt, tenyésztésekor a jó tejelő képességre és a nagyon erős anyai ösztönök rögzítésre különösen odafigyeltek.


És miért nem a suffolk?

Primipilatus Júda  - profilból gyapjú nélkül - Székelyudvarhely (2013)
Így utólag szinte csak mosolygunk, hogy sokáig a suffolk fajta fele próbáltunk elmozdulni. Félreértés ne essék, a suffolk-ot továbbra is nagyszerű fajtának tartjuk. Anyaállataink többségében is 25% suffolk vér van. Megfelelő helyről vett tenyészállatokkal kiváló eredményeket lehet elérni a suffolk-kal, de a mi viszonyaink között mindez (különösen a tisztafajban való tartás) túl sok erőfeszítést igényelt volna.
Röviden összefoglalva: a suffolk-ot intenzív, gabona alapú hizlalásra és álomdúsra vetett, széltől védett (körbefalazott) legelőkön való kiscsoportos tartásra tenyésztették ki az esős Anglia síkságain. Hacsak lehet, a romániai juhtartás ennek szöges ellentéte, extenzív, ősgyepen való hízlalásra alapul, nagy nyájakban legeltetve, a bárányhizlalás kritikus hónapjaiban egyre szárazabb legelőkkel. Meghatározó juhászataink meg jellemzően domb és hegyvidéken vannak. Ezzel szemben a dorper extenzív, nagy nyájakban való tartás mellett, sokszor kisült legelőkön legelve, sok gyaloglás mellett is meghökkentő súlygyarapodást produkál. A fent leírt megfigyeléseinket a tenyészállataink iránti egyre növekvő érdeklődés naponta igazolja. Bár 10 éve még szinte teljesen ismeretlen volt, ma a dorper a legdinamikusabban növekvő egyedszámú húsjuh fajta Romániában, de talán egész Európában is. Bizonyára jó okuk van a juhászoknak, hogy a szakmában szinte példátlanul ennyire gyors szemléletváltásra szánták rá magukat.

Papíron és szóban egyébként a legtöbb fajtának könnyű jónak tűnni. Mi mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön el, nézze meg bárányainkat, a tartási körülményeket és a mérlegelési eredményeket. A döntést úgyis Önöknek kell meghozni, de mi úgy érezzük, hogy a látogatást követően sokkal könnyebb lesz. Lépjen velünk kapcsolatba a primipilatus@gmail.com e-mail címen vagy a 0745512910-es telefonszámon.