2014. április 18., péntek

Miért érdemes minőségi tenyészállatba beruházni?

Mezőgazdasági szolgáltatásaink során kitapasztaltuk, hogy leharcolt, 25 - 30 éve elavult gépekkel az élet kínlódás. Az ember reggeltől estig a mezőn van, megesik, hogy többet szereli a gépeit, mint amennyit dolgozik velük, profit meg sehol. Eközben meg folyamatosan megy a pénz üzemanyagra, pótalkatrészre és fizetésre. 

Láttuk, hogy a nyugati vállalkozások sikereik zömét a szüntelen kutatásnak és fejlesztésnek, valamint az egyre termelékenyebb műszaki megoldások megvásárlásának köszönhetik. Gépparkunkat ennek tudatában felújítottuk. A különbség minket is meglepett, nem csak a profit ugrott meg, de a gépeken dolgozók és az ügyfelek elégedettsége is hasonlóan pozitív irányt vett.

Tudtuk azt is, hogy a világ nálunk gazdagabb és sikeresebb vidékein nem csak a gépek tökéletesítésére költenek évente milliárd eurókat a gyártók, hanem a haszonállatok nemesítése és szelekciója is hasonló összegeket emészt fel. Ezek tudatában fogalmazódott meg bennünk a kérdés: Ha a gépek esetében a 25 - 30 éve elavult műszaki tartalom az életünket ennyire megnehezítette, akkor a juhállományunk esetében miért szerencsétlenkedünk még mindig 500-600 éve változatlan genetikai állománnyal? Másként fogalmazva, ha a modern gépek vásárlása igen jövedelmezőnek bizonyult, akkor miért nem csinálunk valami hasonlót a juhászatunkban? Sokan elmagyarázták, hogy mi miért van úgy jól, ahogy eddig volt, már cégen és családon belül is megoszlottak a vélemények, amikor egy heves vitában előugrott a mindent eldöntő és megmagyarázó hasonlat! 


Miközben a hét éves autót már kicsit öregecskének érzem, mi itt arról vitatkozunk, hogy mik a szekérrel való közlekedés előnyei? Hiszen szelektálatlan berke és szálas (cigája és gyimesi racka) állomány köré építeni a juhászatot manapság legalább annyira elhibázott, mint lovaskocsikból álló fuvarozási céget indítani. Aminek azért lennének vitathatatlan előnyei pl. nem kellene gázolajra költeni, nem lenne forgalmi- és útadó, nem fizetnénk biztosítást, nem futnánk radarba,  nem zavarnának a rossz utak, jogosítvánnyal nem rendelkező fogatosakat alkalmazhatnánk kevesebb fizetésért, a fogatosok munkaidőben bekaphatnának egy-két felest, ami emelné a munkamorált stb. De minél részletesebben bontottam ki a hasonlatot, annál nevetségesebbnek tűnt. Ma már értetlenül nézzük, hogy a juhászok többsége még mindig arra esküszik, ami a közlekedésben a szekerezésnek felel meg. Igaz, egyre több olyan gazdával is találkozunk, akik sikereinket vagy más hozzánk hasonló sikerét látva cselekvésre szánta el magát. Az idei Dorper F1 bárányaink után például feltűnően sok az érdeklődő. Írjon bizalommal a primipilatus@gmail.com e-mail címre vagy hívjon a 0745512910-es telefonszámon, ha Ön is egy jobb és jövedelmezőbb juhászatot szeretne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése