2013. október 12., szombat

Reykjavík - Izland 2012

Reykjavíkot nehéz klasszikus értelemben fővárosként felfogni, akként megélni vagy akár csak annak érezni.  A város hol gyermekdeden mókás, hol reménytelenül vidékies, hol meglepően nemzetközi, máshol meg zavaróan amerikai. Hangulatában egyedülálló és a modern építészet formanyelvét, funkcionalitását még sehol máshol nem éreztem ennyire harmónikusnak, ennyire természetesen és könnyedén befogadhatónak. Azóta még jobban megviselnek azok látványterrorista elemek, amelyekkel szeretett országunkat a szerényhátterű megrendelők a korlátolt képességű építészeinkkel karöltve teletűzdelték.

Ha aprópénzre vesszük a dolgokat, akkor Reykjavík számos világrekordot tudhat magáénak, mint pl. itt a legnagyobb az egy főre eső hangszerboltok száma, vagy a legnagyobb arányban itt használnak megújuló energiát a város működtetésében.

Az óvodások ismét megszerezték valamelyik festékgyár teljes árnyalathibás készletét!

Ezt a hullámbádogot meg egyszerűen képtelenség úgy megmunkálni, hogy nekem tetszedjen. Ebből van a belváros kb 60 százaléka
Kreativitásért,  hiedelmekért, gyapjúért, lóért és halért még vagy ezer évig nem kell a szomszédba menniük. Persze komoly hajtóerő, hogy gyakorlatilag nincs is szomszéd, ahová menni lehetne.

A város legrégebbi és az óváros legimpozánsabb épülete. Börtönnek épült, ma a kormány/miniszterelnöki hivatal székel benne. Sok helyi szerint a lényeg változatlan, továbbra is az ország legsúlyosabb bűnözőinek ad otthont. 

A villanegyed még tartogat 1 - 2 kellemes meglepetést. Az előtérben az országban látott legmagasabb és legvastagabb fák közül néhány. Komoly versenyhátrány ez egy hajós népnek. Állítólag, régen ez is másképp volt...
24 óra napfény

Mit ér a szabadság szabad gondolatok nélkül?
Vegamót, a város legjobb étterme. A málna koktél páratlan! A black death (fekete halál) nevű helyi italt humán fogyasztásra nem javasoljuk.

Ez az áfonyás báránysült sem volt rossz, egy retró Amerika étteremben.

Valami Amerika

Érkezés a kikötőbe


A partiőrség hajója, háttérben az operaházzal. Az operaház stúdió termei és hangmérnökei majdnem ingyen állnak a helyi zenészek rendelkezésére. Az üveg és obszidián (vulkáni üveg) épületnek még kívülről is 100 arca és hangulata van. Sajnos, egyetlen előadásra sem sikerült bejutni!



Hallgrímskirkja evangélikus templom. Leif Ericson, Amerika (Vinland) felfedezőjével az előtérben. A vegytiszta beton épületet kicsit szokni kell.
De gyorsan barátságossá válik.
A kinti kételyekből a templombelsőben már csak a nyugalom marad.
És ez az orgona, sok milliós városok katedrálisai irigylik (szerintem).
Talán ez volt a fallosz múzeum legértékelhetőbb darabja. A gyűjteményt inkább bárgyúnak találtuk, mint átfogónak vagy kulturálisan sokszínűnek. A világon az egyetlen ilyen múzeum. Véleményünk egybevág az angol királynőével: nem ördögtől való, de lenne mit csiszolni rajta.

Egy bálna trófea

A zacsilámpaernyőknél már tudtuk, nem egyezik az ízlséünk. A gyűjteménynek nincs humán egyedtől származó darabja, de már három felajánlás is van, a donorok halála esetén a múzeum tematikájába illő testrészeik itt kerülenek kiállításra. A gyűjteménynek része a Rotterdami Vagina Múzeum ajándéka is....

Az eurózóna válságából is látják a kiutat!





Hű bárányaik egyike ide is elkísért. http://www.vegamot.is/English/