2011. október 13., csütörtök

Komondorok

Augusztus 11-én 2 komondor szuka Bundás és Bekecs, született Pászka és Pipacs, érkezett birtokunkra a Mátyás Király Udvari, aranykoszorús mestertenyészetből. Elsődleges célunk a juhaink és egyéb javaink biztonságának szavatolása volt, mivel Romániában a vagyonbiztonsági helyzet nem teszi lehetővé a hatékony állattenyésztési módszerek alkalmazását (Magyarul, lopás témában a szarkák hozzánk járnak továbbképzőre). Így nem elég a villanypásztor, fizetni kell 1 embert, de az sem elég, ezért kell a KOMNDOR!

Másodlagos, de szintén fontos szempont volt, hogy a komondorokat, eredeti környezetük és eredeti feladatkörükhöz -őrzővédő  munkára, állatok mellé- visszasegítsük. Meggyőződésünk, hogy a fajtajelleghez ugyanúgy hozzátartozik a megvesztegethetetlen őrzővédő karakter, mint a zsinóros/nemezes szőr i.e nem(csak) a bunda teszi a komondort.

Időközben sajnos az egyik jószág (Pipacs) elpusztult, de pótlásáról a döntést meghoztuk. Középtávon 2 szukával és 1 kannal szeretnénk fokozni a vagyonbiztonságot és megkezdeni a tenyésztést, bár ehhez egyelőre hiányzik a kellően elkötelezett ember.

Ebek képekben:
Érkezéskor



Bundás pár hete:

 
UI: Továbbra sem tanultam meg fényképezni és a régi gépem zöldtúlzása mit sem enyhült az elmúlt években.