2011. augusztus 29., hétfő

Hogyan vegyünk kosokat?

Megfelelő kosokkal aránylag alacsony költséggel ugrásszerűen javíthatjuk juhászatunk jövedelmezőségét, hiszen néhány egyeddel a következő generáció genetikai állományának 50%-át biztosítjuk. Éppen ezért, Kosvásár bejegyzésünkben tett ígéretünknek megfelelően elkészítettük a kos- (berbécs) vásárlók gyakorlati útmutatóját. 

Aki kosok vásárlásra adja a fejét, és szorult bele annyi kezdeményezőkészség, hogy megszokást megpróbálja szakmai alapokra cserélni, az kezdje a dolgot saját céljainak és hosszútávú terveinek letisztázásával.  Ebben a körben talán a legfontosabb a (fel)vásárlók/ a piac elvárásainak ismerete, illetve hasznos számot vetni a választott fajta igényeivel és a biztosítandó feltételekkel. Innen már csak néhány vesződséges óra, nap, hét, hónap a számunkra legmegfelelőbb fajta kiválasztása, 1 megbízható tenyésztő vagy kereskedő felkutatása stb. A megfontolt döntés sok veszteségtől óvhat meg, de főként segít túllépni azon a 2 dimenziós juhászati nonszenszen, hogy berke vagy szálas. A fajtaválasztás, különösen, honi viszonyok közt, gyakorlati tapasztalat és tanácsadó szervezetek hiányában túl összetett feladat ahhoz, hogy 1 egyszerű -szőke vagy barna- kérdéssel el lehessen intézni.

A legjobb meglátogatni néhány, az általunk kiszemelt fajtákat tartó/tenyésztő, juhászatot. A helyszínen meggyőződhetünk, arról hogy milyenek a fajta tényleges igényei, milyen teljesítményt nyújt az adott körülmények között, illetve jó képet kaphatunk a keresztezésekből származó (F1) utódok növekedési erélyéről, húsformáiról stb. A tulajdonoson kívül hasznos a gondozókkal is csevegni 1 keveset, különösen ami az egészségügyi problémákat illeti, pl ellési nehézségek, vetélések, sántaság, légúti panaszok és mások.

A kiadások tervezésekor a kis juhászatoknak is legalább 3 kosban gondolkodjanak. Amennyiben 1 kost vennének számolniuk kell, hogy lebetegedhet. Mivel nálunk tenyészszemlézett állatot csak elvétve vagy nagyon drágán lehet kapni, ezért épp a kis(pénzű) juhos gazda fog a legnagyobb eséllyel 1 alacsony nemzőkedvű vagy teljesen terméketlen állatot venni. Így a tervezett javulás helyett könnyedén üresen maradt birkákkal súlyosbíthatja helyzetét.

2 kos -a tapasztalatok szerint- több időt és energiát tölt párharccal, mint nemzéssel. A tenyésztésbevételnél  még figyeljünk arra is, hogy a modern szarvatlan húsjuhok sokkal nyugodtabb vérmérsékletűek, mint az őshonosak pl. gyímesi racka. Közös nyájban való tartás ezért gyakran végződik sérülésekkel, illetve nemesítésre szánt kosaink gyakran veszítik el nemzőkedvüket a folyamatosan szerencsétlenül végződő ütközések miatt.

Szintén a vásárlás tervezéshez tartozik, hogy legalább 10 héttel a tenyészidény kezdete előtt szállítsuk farmunkra a kívánt kosokat. Ugyanis az ondótermelés kb. 7 hetet vesz igénybe, ezért a kosoknak és heréiknek csúcsformában kell lenniük kb 2 hónappal fedeztetések előtt. A szállítás okozta apró traumák kiheverésére és az új  környezethez való alkalmazkodásra pedig legkevesebb 2 hetet kell számolnunk.

A szükséglet becslésekor 50 anyajuhra számoljunk 1 kost, életszerűbb példával pedig 200 anyajuhra 4 felnőtt és 1 növendékkost számolhatunk. Lehetőleg selejtezzük az 5 évnél idősebb egyedeket.

A megfelelő egyed kiválasztásához szükséges alapos adásvételi vizsgálatot végezni és hasznos szakember tanácsát kérni. A vizsgálat eredményeit -különösen aggályainkat- rögzítsük az adásvételi szerződésben. Az alábbi kisfilm bemutatja az egyedi vizsgálat legfontosabb mozzanatait.

Néhány fontosabb infó magyarul:
A kosoknak, 3.5-ös kondícióban kell lenniük az 5-ös skálán a fedeztetés kezdetére.
Alaposan vizsgáljuk, tapogassuk végig  a heréket:
Tapintásra erősnek és rugalmasnak kell lenniük, de ejtsük az üzletet amennyiben kemények, puhák vagy szivacsosak. Gyakorlatiasabban: keménységük a behajlított bicepszéhez hasonlítson.
A herék, könnyedén, szabadon és fájdalommentesen mozogjanak a herezacskóban.
És igenis lényeges a méret! A nagyméretű, megfelelő tónusú herék akár 80%-al több spermát termelnek, mint az aprók és szivacsosak.

A fitymát hátrahúzva és a hímvesszőt előretolva vizsgáljuk meg a kos nemi szervét esetleges fekélyeket, sérüléseket keresve. Idősebb kosoknál gyakori a nyíráskor megcsonkított húgycső.
Figyeljünk a herezacskó sérülésire is.

A szaporító készüléken kívül fokozott figyelmet érdemelnek a lábak, szilárd, egészséges, jól terhelhető lábvégek nélkül nincs működőképes berbécs. Az egészséges fogazat fontosságát szinte fölösleges is hangsúlyozni, de azért vizsgálódjunk az tályogok után az őrlők környékén.

Sose vásároljunk/szállítsunk állatot állatorvosi engedély nélkül!

Ha mindezzel megvagyunk és kosunkat hazaszállítottuk, a siker érdekében, gondoskodjunk jóllétéről. Tartsuk egészségesen és stresszmentesen.
- Nyírjuk meg és biztosítsunk számára árnyékot, hogy csökkentsük a hőség okozta stresszt.
- Szabadítsuk meg a külső és belső élősködőktől.
- Esetleg biztosítsunk cink és szelén kiegészítést a termékenység növelése érdekében.

Ha valaki kedvet kapott volna a vásárhoz, akkor mindenképp látogasson el a hétvégén (3-4 szeptember 2011) a Nagyszeben melletti szelistyei birkavásárra. Az idén országos premierként kos aukció is lesz. Bár a felhozatal igen vegyes, kétségkívül az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Igazi juhászünnep néhány jövőbe mutató újdonsággal.

Mi ott leszünk!