2011. április 19., kedd

Fizetett az APIA!

Az Országos Kifizetési Ügynökség 2011 április 11 és 15 között újabb 29,55 millió eurót utalt át a gazdáknak.

Már csak 34538 gazdálkodó vár kb. 40,56 milliónyi támogatásra, ami lehet soknak tűnik, de a már kifizetett 659,44 millió euróhoz és 982 462 gazdához képest  szerény kisebbség csupán. (Részletek)

Persze, nehezebb örülni az országos statisztikáknak, ha mi is a kevésbé szerencsés közel 35000-hez tartozunk, mint sokan mások Hargita megyében, de van ez így.

Legyünk bizakodóak, ha az APIA tartani tudja az eddigi tempót, még a húsvéti szabadnapokkal is, minden jogosult megkaphatja a támogatást május közepéig.

2011. április 5., kedd

Gazdák, gumit! (amíg nem drága)

Több szakmai szervezet és vezető gumiabroncsgyártó / kereskedő figyelmeztette a gazdákat, hogy készüljenek a magas nyersanyagárak és a rohamosan növekvő igény miatt hamarosan megugró árakra. Az azonnali vásárlás vagy korai rendelés mindenképp ésszerűbb módja lehet a költségcsökkentésnek, mint a kezdetektől esélytelennek tartott "fizessünk aprópénzzel a kutaknál" üzemanyagbojkott. 

A váratlan helyzethez 2 tényező szerencsétlen egybeesése vezetett. 

1) A rossz termés miatt a nyersgumi ára 1 év alatt (2010 és 2011 januárja között) 94%-kal emelkedett. A kilátásokat tovább rontja, hogy a fenti drágulás közel 42%-a 2010 novembere és 2011 januárja között történt! A gazdák kitettségét fokozza, hogy pl. a traktorok abroncsai sokkal nagyobb arányban tartalmaznak nyersgumit, mint a személyautókon használtak, így súlyozottan jelenik meg a végtermék árában a nyersanyag drágulása (hogy a méretből adódó különbséget ne is említsem).

2) A mezőgazdasági gépgyártás globális megugrása, de főként a Kínai gyártók rohamosan növekvő igénye majdhogynem lefedi az ottani abroncsgyártó kapacitást. A kínai termékek iránti kínai keresletet pedig tovább élénkítik a büntetővámok, amelyekkel az import termékeket sújtják.

A Firestone és a Michelin már jelezte, hogy majdnem teljes kapacitással dolgoznak. A Michelin ugyan fokozta a termelést, de könnyedén eltelik néhány hét, amire ez a Székelyföldön is érezteti hatását. Nyugat-Európában, bizonyos gumikra, a 6 hetes várakozási idő sem ritka.

Tekintettel a beruházás mértékére, amely évekre meghatározhatja 1 kisebb gazdaság anyagi helyzetét, arra buzdítunk mindenkit, aki 2011-ben abroncscserét fontolgat, hogy körültekintően, de főként gyorsan cselekedjen. Különben újra szidhatja a kormányt, hogy nem tesz semmit és a multikat, hogy kiszipolyozzák a gazdákat!

2011. április 3., vasárnap

A pulcsin van egy bárány, a bárányon van egy pulcsi…


Hexenhäusle, Nürnberg

….ami sajnos nem látszik igazán. Mert milyen juhosgazda az, akinek nincsen legalább egy, nem szúrós, gyapjú pulcsija. Hát lett, elhozta az angyalka. Mi más lehetne rajta, mint Shaun, a bárány, gyapjúpulcsiban. Így az apróbirtokos gazda (mert azt mégsem írhatom, hogy apró birtokos ) alkalomadtán hasára veheti a „cégért”. 
Nem minden gyapjú szúr, és nem minden túró csíp.