2011. január 29., szombat

Mindennapi állatorvosunk (Vets in your daily life) – fotópályázat


2011 az Állatorvosok Éve. Ennek keretében világszerte kb. 170 esemény kerül megrendezésre. Mindezekről az érdeklődők és az érintettek itt tájékozódhatnak. A blogoszférában talán a Vets in your daily life (Állatorvosok mindennapjainkban) fotópályázat tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre. 


Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága, valamint az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) által fémjelzett vetélkedőre olyan pályaműveket várnak a világ bármely fotósától, amelyek érzékeltetik az állatorvosok szerteágazó feladatkörét és társadalmunkban betöltött szerepét.

A beküldési határidő 2011 március 31; az 5 nyertes díjazására (fényképészeti felszerelés 1000€ / fő értékben) az Európai Állatorvosi Hét (május 19-20) keretében kerül sor Brüsszelben. Az 5 nyertes közül kiválasztandó abszolút győztes különdíját az OIE Közgyűlésének 79. általános ülésszakán, Párizsban adják át május 22-én. További részletek...


A pályázat -meglepően tömör és közérthető- szabályzata itt érhető el.
A fényékepre vonatkozó előírások az elbírálási feltételek meg itt és itt.

Ha valakinek nyelvi nehézségei lennének, és senki nincs a szomszédban aki segíthetne, kérdezzen és megpróbálunk válaszolni.

2011. január 23., vasárnap

Apróbirtok 2011

Miután 2010-et a jól végzett munka nyugalmával és némi nyereséggel sikerült lezárni, igyekeztünk véglegesíteni a 2011-re szóló terveket.

Kétségtelenül, az ökogazdálkodásra való átállás megkezdését tartjuk az év legnagyobb kihívásának. 2011 legelején készülünk szerződést kötni az átállást ellenőrző Ecoinspect kft.-vel. A biosítás kapja, és sajnos ígényli is, ügyvitelben és költségvetésben az  oroszlánrészt. Az egész eddigi működésünk újraszervezésének fő haszonélvezői valószínüleg a birkáink lesznek, amelyek már az idén tavasszal kiszabadulnak abból a késő középkori legeltetési rendszerből, amelynek pásztorromantikáját már túrázóként is nehéz volt értékelni (bakancslopások, kutyatámadások stb). A sokszor bírált közösségi legeltetéssel akkor szakítottunk véglegesen, amikor az őszi számadásnál kiderült, hogy állományunk 10%-a került ebek harmincadjára i.e. szőrén – gyapján eltűnt. Döntésünk értelmében a hagyományőrzésnek eme meglehetősen drága formáját meghagyjuk az ezirányban nálunk elkötelezettebb gazdáknak. A juhászat fejlesztése, a tenyésztés hatékonyabb szervezése mellett ,a trágyafelhasználástól remélünk még szép eredményeket szilvatermés formájában. 

Az Apróbirtok idősebb generációjánák tulajdonjogaik mindennapi gyakorlása és élvezete székelyudvarhelyi gyümölcsösükben minden bizonnyal kecsegtetőbb jövőkép a juhászat fejlesztésénél. A birkákról még röviden annyit, hogy a téli istállózást legkevesebb 100 darabbal szeretnénk megkezdeni. A nyári legeltetés tapasztalataira alapozva és a székelyderzsi istállózási lehetőségek függvényében megvizsgáljuk a székelyudvarhelyi télitartás gazdaságosságát.

Fő szolgáltatási területünk, a legelőtakarítás, fejlesztésénél külön figyelmet szentelünk a megbízható és időtálló partnerségek kialakításának, elsősorban a történelmi egyházakkal és kisebb közbirtokosságokkal, amelyeknek adminisztratív kapacitása nem teszi lehetővé területeik gondozását, pénzügyi helyzetük pedig a gépesítést tolja a belátható horizonton túlra.

Helyszínekre bontva a következőket tervezzük.

Székelyderzs

Továbbra is Apróbirtokunk gerincét fogja adni, bár látványos fejlesztéseket nem tervezünk. Mezőgazdasági szolgáltatásaink volumenét viszont legalább 20%-al szeretnénk növelni. A legfontosabb továbbra is a legelőtakarítás lesz, mindenki reményei szerint a tavalyi áron. A megnövekedett állatlétszám pedig okvetlenül megköveteli a fokozottabb takarmánytermelést. Amennyiben sikerül jövedelmező üzleti modellt kitalálni, takarmányértékesítéssel is megpróbálkozunk.

Ingatlan téren továbbra is igyekszünk hízókúrán tartani az Apróbirtokot. A mezőgazdasági területek mellett az erdő, ház valamint istállóvásárlás is felkerült a tervek közé. Majd nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, és döntünk a legjobb ajánlatok mellett.

A községben újdonság még, hogy 2011-ben Székelymuzsnában, mint gazdák és szolgáltatók is fogunk tevékenykedni, de a tulajdonszerzés nem áll szándékunkban.

Székelyudvarhely

A fent leírtakon kívül nem sok részletet tudunk most közölni. Ha a tervezett fejlesztéseken túljutunk, akkor természetesen lesz képes beszámoló. Juhászatunk őrzésére a már meglévő labrador-német juhászkutya keverék mellé szerzünk majd 1 komondort és terelő ebnek 1 temperamentumos pumit.

Gagy

Búcsú kép
A számunkra mindig kedves, de pénzügyeinkben kis jeletősséggel bíró falucskából év végére megpróbálunk kivonulni. Csekély földjeinket és házunkat már most próbáljuk méltányos áron eladni, hogy a székelyderzsi bővítését fedezni tudjuk.
Firtosmartonos

A bérmunkán i.e. legelőtakarításon lesz a hangsúly, bár a területek rettenetes elhanyagoltsága miatt erősen kérdéses, hogy fogunk-e újabb partnereket keresni. A meglévő megrendelőinket természetesen próbáljuk a legjobb módon szolgálni.


2011. január 7., péntek

Boszorkánykonyha

Karácsony előtt minden háznál párásak a konyhaablakok az ünnepi sütés-főzéstől. Nálunk is folyt a készülődést, csak kicsit másként. Natúrkozmetikumot készítettünk az ablakpucolástól kiszáradt és kalácsdagsztásban kifáradt kezű anyukáknak. Ezért is nem került fel ez az írás korábban a blogra, nehogy elrontsuk a meglepetést.

A krém elkészítéséhez a receptet ezen az oldalon találtam, innen is rendeltem meg az összetevőket. Szerencsére sikerült vele örömet szerezni!

Lássuk tehát a hozzávalókat, 100 ml krém elkészítéséhez:

20 ml édesmandula olaj
3,6 ml kokum vaj
1,9 g glyceryle stearate
25 ml desztillált víz
13 ml narancsvirág víz
1,3 g natrium stearoyl lactylat
1,6 ml folyékony selyemprotein
0,3 ml grépfrútmag kivonat



A krém elkészítéséhez a következő konyhai eszközökre lesz szükségünk:
1 konyhai mérleg, amellyel grammra pontosan kimérhetjük a hozzávalókat
Inox vagy hőstabil keverőtálak, vízfűrdő
Konyhai robotgép (a krumplipüré kavaró mixer)
Legalább 70 fokig mérő hőmérő
Tárolóedény a kész terméknek

  • Helyezzük vízfürdőbe külön edényben a piros (olajos) és a narancssárga(vizes) fázis összetevőit, és hevítsük őket 70-72°C hőmérsékletre.
  • Amikor mindkét fázis teljesen homogénné vált, a vizes fázist adjuk az olajos fázishoz, közben folyamatosan keverjük a konyhai robotgéppel. Ponotosan úgy, mint a majonéz készítésénél. Addig folytatjuk a keverést, amíg egy homogén, fehér folyadékot kapunk, ekkor hozzáadjuk a folyékony selyemproteint és a grépfrútmag kivonatot, és tovább keverjük.
  • A keverést mindaddig folytatjuk, amíg a folyadék kihűl és krémes állagúvá válik. Ezt felgyorsíthatjuk, ha a keverőtálat jéggel vagy hideg vízzel telt edénybe állítjuk.
  • A kész krémet tárolóedénybe töltjük, végleges állagát kb 12 óra után éri el.
  • Az így készült krémet egy hónapon belül használjuk el, különben elszaporodhatnak benne a baktériumok, gombák.


Néhány szót az összetevőkről:
  • az édesmandula olaj (Prunus dulcis) bőrtápláló, serkenti a bőr sejtmegújuló képességét, A, B és E vitaminban gazdag.
  • A kokum vaj (Garcinia Insdica) telítetlen zsírsavakban gazdag növényi zsiradék, segít helyreállítani a bőr védő lipidrétegét
  • A narancsvirág víz (Citrus bigaradia) a narancsvirág illóolajának lepárlásához használt víz, amely kis mennyiségben tartalmazza az illóolajat, és más illatanyagokat. Bőrnyugtató hatású.
  • A glyceryl stearat és a natrium stearoyl lactylat emulgeáló szerek, vagyis a vizes és olajos fázis elegyedését teszik lehetővé. Az előző példához visszatérve, azt a szerepet játsszák, mint a majonézkészítésnél a tojássárgában lévő lecitin, amely lehetővé teszi az olaj és a tojássárgában levő víz elegyedését.
  • A grépfrútmag kivonat (Citrus paradisi) baktérium- és gombaellenes anyagokat tartalmaz, ezért tartósítószerként szolgál.

Én ráadásként néhány csepp mézeskalács aromát is tettem bele, csak a karácsony kedvéért.☺
Ha kedvet kaptatok, a fent említett honlapon számos receptet olvashattok. Kellemes időtöltést kívánok!